Voorbereidingen weer begonnen

Inmiddels ligt de zomer alweer ver achterons en, hoewel de boot nog lang in gebruik is geweest, zijn we gelijk gestart met de laatste aanpassingen en uitbreidingen. Het lijstje voor de boot zelf is een stuk minder kort dan vorige winter maar de lijst met reisvoorbereidingen is flink gegroeid. Annette heeft haar baan als docent op 1 augustus beeindigd en ze is druk met de reisvoorbereidingen. Een gevarieerde klus van “oversteekvoedsel”, medische zaken tot visa’s. De vaccinaties zitten er inmiddels in en ik heb het onderhoud aan de motor en de lieren gedaan. Die lopen allemaal weer lekker. En passant is de furler van de grootzeil vervangen door een elektrische variant.

https://www.seldenmast.com/smf/

Inmiddels is het eind december en staat de volgende grote verandering op stapel. Op 31 december stop ik als directeur van Soltegro. Precies elf jaar na de oprichting is dit toch een bijzonder moment. Door de corona pandemie geen groots afscheid maar met een interview waarin ik terugkijk op de ontwikkeling van Soltegro. Vanaf nu is de focus op ons vertrek en dat voelt prima!

In januari begin ik met de boog voor de zonnepanelen op de hekstoel. Toch een lastigere klus dan ik had gedacht. Het ontwerp moet licht en stijf zijn maar ook een golfje kunnen weerstaan en dan ook nog eens esthetisch verantwoord blijven. Na diverse varianten te hebben bedacht en afgeschoten, hebben we uiteindelijk toch professionele hulp ingeroepen. Op de boog komen 3 panelen van 175 Watt waarmee ons totale maximale vermogen aan zonneenergie op 675 Watt komt. Dit zou in de meeste gevallen voldoende moeten zijn om het gebruik van de dynamo tot een minimum te beperken. Een zekere vorm van optimisme kan me niet verweten worden maar op basis van het berekende gemiddelde gebruik aan boord en het verwachte aantal zonuren komen we zeker aardig in de buurt van een goede balans tussen verbruik en opwekking van elektriciteit. We hopen voldoende energie op te wekken om regelmatig gebruik te kunnen maken van een inductiekookplaatje en/of de Crockpot en daarmee het gasverbruik tot een minimum te beperken.

Verder vervangen we de komende weken het anker (Ultra Marine), de ankerketting (70 meter grade 70), wordt de loeizware spinnakerboom door een carbonuitvoering vervangen en komt er een extra carbonboom voor de stagfok. Begin april gaat de boot vervolgens de kant op om nog een keer het onderwaterschip te inspecteren en de seal van de saildrive te vervangen. Daarna zijn we (eindelijk) klaar voor vertrek. We hebben de vertrekdatum drie weken vervroegd naar de eerste week van mei. Dat geeft ons de gelegenheid om begin juni nog even terug te vliegen naar Nederland om ons eerste kleinkind te begroeten. De boot blijft dan in Spanje achter.

Dit was onze laatste update van 2020. Tot volgend jaar!

2 gedachten over “Voorbereidingen weer begonnen

  1. Hi Hans, Annette, een hele goede reis toegewenst, en vooral veilig.
    Ik hoop dat je een goede GPS aan boord hebt, was dat niet de reden dat we elkaar hebben leren kennen.
    Stay safe en behouden vaart
    Hans

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: