Onze tuigage

Janjorem heeft een zwaar uigevoerde fractionele tuigage van Selden met standaard rolgrootzeil en rolfok. Dat rolgrootzeil was nog bijna een breekpunt in de aanschaf van het schip want als sportieve zeiler was dat voor mij (Hans) een “no go area”. Totdat ik werd overgehaald tot een proefvaart en tot de ontdekking kwam dat er hele mooie rolgrootzeilen zijn die er stukken beter bij staan dan vele standaard grootzeilen op andere toerboten. Goed gesneden, uitgebouwd en uitermate handelbaar deden mijn mening veranderen.

Natuurlijk zijn die 2 zeilen onvoldoende voor een langere periode op zee en vandaar dat we de tuigage en de zeilgarderobe flink hebben uitgebreid deze winter. Uitendelijk beschikken we nu over de volgende zeilgarderobe:

 • Grootzeil, X-drive laminaat Max Roach 44 m2 (UK Sails, de Vries)
 • Genua op furler, X-drive laminaat 38 m2 (UK Sails, de Vries)
 • Genaker, 120 m2 (North)
 • Code 0 met anti-torsiekabel in voorlijk op furler, Contender nylite 250/150, 75 m2 (Ullman Sails, Teamwork Sailmakers)
 • Werkfok met anti-torsiekabel in voorlijk op furler, dacron 9,52 oz (kotterstag), 21 m2 (Ullman Sails, Teamwork Sailmakers)

Het gebruik van een Code 0 op furler betekende dat er een sterkere valinvoer in de mast moest komen. De spinakerval bleek ongeschikt om de krachten van de furler met anti-torsiekabel op te vangen. Daarom is er een extra sheavebox en deadend in de mast gemonteerd en een dubbele dyneema val gemonteerd.

De werkfok op furler vereiste dezelfde aanpassingen als de Code 0 in de mast . Aanvullend moet ik nog een dubbele padeye van Wichard met, onderdeks, een versteviging doorgezet op het schot van de ankerbak monteren om de grote krachten bij zwaarweer op te vangen. Ik ben nog moed aan het verzamelen om de boor, op hopelijk de juiste plek, in het dek te zetten. Inmiddels is de mast ook voorzien van dyneema bakstagen die het pompen van de mast bij het gebruik van de werkfok moeten voorkomen. We hebben gekozen voor een anti-torsiekabel in het voorlijk om een permanent stalen kotterstag te vermijden.

Met de 2 extra vallen is er niet genoeg ruimte om alles naar de kuip te voeren en om het feestje compleet te maken hebben we daarom een extra lier (Andersen ST40) en stopper op de mast gemonteerd.

2 gedachten over “Onze tuigage

 1. Dag Hans,

  Wanneer je dit leest ben je alweer op de Kaap Verden
  Ik wil je vragen naar de ervaring met de kotterfok met wegneembare antietorrsie lijn.
  Heb je deze al een keer gebruikt en hoe bevalt het met name aan de wind.
  Ik heb het nl. ook gedaan / geprobeerd maar het viel mij enorm tegen we makten meer helling dan met de high aspect moet wel zeggen geen bakstagen en aangrijpingspunt onder de fok dus niet evenwijdig met de stag wat bij jullie waarschijnlijk wel is.
  Ik verneem het graag van je

  met groet Ad
  sy- zazoe

  Like

  1. Hoi Ad,

   Gisteren aangekomen op de Kaapverden was mooie tocht. Hoog aan de wind hebben we wel wat meer doorhang in de torsielijn maar als het echt stormt probeer ik die koers sowieso te vermijden. Daarnaast is het moeilijker hoogte te houden met alleen kotterfok. Heel klein puntje genua helpt in stabiliteit.
   Belangrijk is wel om veel spanning op de torsielijn te zetten. Dit lukt alleen met een dubbel halende val. Met een enkele val lukt dit zeker niet.
   Hoop dat dit antwoord je helpt.
   Gr., Hans

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: