Een weekje doorpakken.

Begin maart hebben we een vakantiewoning gehuurd om zoveel mogelijk zaken af te ronden. Tot dan toe beperkte het klussen zich tot het weekeinde. Aangezien een dag klussen ook ruim 2 uren aan reistijd met zich meebracht, was de efficiency niet optimaal. Het huisje lag op 3 minuten rijden van de boot waardoor we dagelijks 8 uur hebben kunnen klussen. Hierdoor zijn we lekker opgeschoten met enkele grote en veel kleine klusjes.

Afronden elektrische installatie

De elektrische installatie was al grotendeels klaar maar de afwerking van het interieur met ombouw van de extra accu’s was nog een uitdagend klusje. Daarnaast moest de bracket voor de 2e dynamo nog worden gemaakt en gepast. Een precisieklusje wat goed is uitgepakt. Nu maar afwachten wat de invloed van de tweede dynamo op het brandstofverbruik en voortstuwing is…

Ons schip is, vinden wij, erg mooi afgewerkt en het streven was om dit geen geweld aan te doen met amateuristisch gepruts om de accu’s weg te werken. Naast vorm was ook de kleur van belang. eigenlijk is het een “uitbouw” aan de bestaande electraruimte. Het bestaande luik hiervan hebben we herbruikt in de nieuwe omkasting en eronder hebben we een extra bergruimte in de bilge gerealiseerd. Het resultaat mag er zijn vind ik:

Inbouwen watermaker

Inmiddels zit ook de watermaker erin. We hebben gekozen voor de Schenker Zen 30. Dit is een compacte watermaker die bovendien relatief weinig energie verbruikt. De opbrengst van 30 liter/uur is voor ons ruim voldoende. Aangezien ruimte aan boord schaars is heb ik gezocht naar een plek met minimaal ruimtebeslag in de zeilenberging. Uiteindelijk is het gelukt om het hele ding inclusief de filters zo in te bouwen dat er geen nuttige ruimte aan hoefde te worden opgeofferd. De inbouw van de watermaker zelf is weliswaar niet erg ingewikkeld maar zoals gewoonlijk kun je overal moeilijk bij om de huiddoorvoer, slangen en filters netjes te monteren. Uiteindelijk zit alles netjes op zijn plaats. Nu maar hopen dat er bij de eerste test na de te waterlating niets lekt….

Installatie windvaanbesturing

De volgende klus was het monteren van de Hydrovane windvaanbesturing. Een vreselijk zwaar en volumineus ding. Op zich lijkt het in elkaar zetten een peuleschil. Maar toen ik begon kwam ik erachter dat het verrekt lastig is om op een schip, dat ook nog eens niet waterpas op de bok staat, iets te monteren dat zo goed mogelijk parallel moet lopen aan roer en kiel. Kortom veel meetwerk vanuit verschillende punten voordat uiteindelijk de boormachine in onze mooie spiegel wordt gezet. Om krassen van het metaal in de spiegel tijdens de montage te voorkomen is de spiegel eerst op de montageplaatsen voorzien van een laag schilderstape. Ook bleek het lastig om ook aan de binnenkant van de romp de juiste plaatsen bereikbaar te maken. Dit betekende bijvoorbeeld dat er een luikje gezaagd moest worden in het strakke plafond van onze hut. Om niet direct met de zware stalen buizen aan de slag te moeten tijdens het monteren van de bevestigingssteunen op de romp hebben we eerst gebruik gemaakt van plastic buizen voor het exact bepalen van de boorgaten en de definitieve lengte van het buizenframe.

Het wachten is nu nog op een beetje warmer weer om het onderwaterschip te voorzien van een paar lagen epoxy en antifouling. Saildrive en boegschroef(tunnel) zijn inmiddels voorzien van een laag Silic One. Vorig jaar had ik deze al getest op de boegschroef zelf met een uitstekend resultaat. Het groeit wel een beetje aan maar een keer de schroef laten draaien en alle aangroei vliegt eraf. Vanwege de siliconen vind ik dit niet zo’n geweldige oplossing voor de rest van de romp want als de werking tegenvalt is het niet overschilderbaar met een ander middel en wordt het goed verwijderen van de siliconen een zware klus.

Als de Corona perikelen geen roet in het eten gooien hopen we in de loop van april weer te water te gaan. Daarna kunnen we op ons gemak aan de slag met het plaatsen van de zonnepanelen en het aanbrengen van de putting voor het kotterstag. In augustus gaan we op vakantie en kunnen we alle nieuwe spullen eens goed in de praktijk aan de tand voelen en waar nodig verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: