Verbeteren stroomvoorziening

Niet dat er iets mis was met de installatie aan boord hoor. C-Yacht heeft een bijzonder net afgewerkte installatie afgeleverd met best een aardige hoeveelheid standaard accucapaciteit, voor een lange vakantie…. Maar dat is nog iets anders dan 2 jaar op je boot wonen en reizen met vaak niet de mogelijkheid om even een nachtje aan de walstroom je accu’s vol te tanken. Toen we begonnen aan onze plannen was een van de uitgangspunten dat we geen gezeur met electriciteit aan boord willen. Luxe dieren als we zijn, willen we lekker een blogje kunnen maken op de laptop of als je ’s nachts tijdens een wachtje even wilt snacken gewoon de magnetron kunnen gebruiken. Kortom, niet op een ampèretje meer of minder hoeven letten is gewoon lekker! Daarom hebben we (lees: Hans) veel tijd besteed aan het bedenken en inbouwen van een robuust systeem met veel accucapaciteit waarbij het uitgangspunt is om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame zonneenergie om stroom op te wekken. Een voorwaarde hierbij is voldoende buffercapaciteit om zonarme dagen en nachten goed op te kunnen opvangen zonder dat je fossiel moet gaan bijstoken. Vandaar onze flinke investering in een behoorlijk groot pakket lithiumaccu’s.

Als je niet van techniek houdt kun je de rest van dit blog rustig overslaan. De afgelopen weken waren namelijk vooral gevuld met het vervangen van bekabeling, apparatuur en aanpassen van de motor.

Deze week hebben we de verbeteringen voltooid aan de elektrische installatie. De oorspronkelijke 400Ah aan loodaccu’s zijn vervangen door in totaal 800Ah aan lithiumionaccu’s. Om de accu’s optimaal en veilig te kunnen gebruiken vergt dit een behoorlijke aanpassing en uitbreiding aan de bekabeling, de beveiliging en de oplaadapparatuur. Dus dikkere kabels (50 mm2) aangebracht, extra smeltveiligheden en twee beveiligingsrelais geplaatst, de motor aangepast met een tweede dynamo, een 60A MPPT regelaar voor de zonnepanelen geplaatst en een nieuw monitor- en bedieningspaneel voor de stroomvoorziening.

En passent ook nog een ander probleempje opgelost. De bestaande dynamo op onze motor had regelmatig last van een slippende V-snaar. Een veel voorkomend kwaaltje bij Yanmar’s uit de 4JH4 serie. Omdat ik toch een extra pulley moest monteren voor de 2e dynamo ook maar gelijk de pulleys op de bestaande dynamo, waterpomp en krukas vervangen door multi groove pulleys en bijbehorende snaren. Hiermee wordt het contact oppervlak tussen de pulley en snaar behoorlijk vergroot waardoor de kans op slippen kleiner wordt. Bijkomend voordeel is dat de snaarspanning daardoor ook een stuk minder kan zijn en daardoor de lagers van de waterpomp en dynamo minder slijten. Wat jammer is, is dat er geen bracket meer leverbaar is voor de tweede dynamo. Dus deze is elektrisch gezien klaar maar er volgt nog een mechanisch klusje om deze op de juiste wijze op het blok te monteren.

Na het zorgvuldig controleren van de nieuwe bekabeling op aansluitfouten, kortsluitingen en andere problemen kon met behulp van de bijbehorende software de beveiliging worden getest en de juiste instellingen voor het laden en beveiligen van de accu’s worden ingesteld in de dynamo, lader/omvormer en MPPT regelaar. Dit was nog een leuk uitzoek klusje want de configuratiesoftware is niet bepaald “self explaining” en de commando’s nagenoeg niet beschreven. Met enige hulp van de leverancier is dit echter prima gelukt.

Uiteindelijk resteert binnen nog een klein beetje werk in het netjes wegwerken van een aantal kabels en het inmeten en maken van een bracket voor de tweede dynamo maar daar lig ik na alle andere aanpassingen niet meer van wakker….. Aan dek moeten de zonnenpanelen nog worden geplaatst maar dat kan prima als de boot weer in het water ligt. Dat geeft ook nog wat tijd om na te denken over hoe we deze gaan monteren. Wordt het een foeilelijke maar effectieve brug op het achterdek of een minder efficiente maar esthetisch mooiere oplossing door ze te monteren aan de zeereling? En gaan we nu wel of geen windgenerator installeren? Suggesties en argumenten voor of tegen de verschillende oplossingen zijn welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: