Klussen

Inmiddels is het onderwaterschip ontdaan van vele oude lagen antifouling en zorgvuldig geschuurd (met dank aan Joris en Rik) en de mast verlost van in onbruik geraakte onderdelen, de antennesteun vervangen en een nieuw led toplicht geplaatst.

Voorlopig is het, ondanks dat we comfortabel binnen staan, te koud om nieuwe Gelshield en antifouling aan te brengen. We hopen dit in april te doen we en dan weer te water te kunnen. De komende maanden hebben we dan mooi de tijd voor het vervangen van bestaande en aanbrengen van aanvullende onderdelen. Daarom deze week alle spullen besteld voor het aanpassen van de stroomvoorziening en het installeren van de watermaker en de windvaanbesturing. De bedoeling is de inbouw hiervan deze winter af te ronden zodat we deze nog een seizoen kunnen gebruiken en testen voordat we echt vertrekken.

Voor de watermaker is de keuze gevallen op de Schenker Zen30. De belangrijkste overwegingen voor de aanschaf hiervan waren dat het een compact apparaat is met een laag stroomverbruik. De opbrengst van max. 30 liter per uur lijkt ons ruim voldoende voor een tweekoppige bemanning.

De windvaanbesturing wordt de Hydrovane. Een belangrijke reden voor deze keuze is dat we een middenkuiper hebben en vrijwel alle andere windvaanbesturingen lange lijnen tussen de windvaan en het stuurwiel nodig hebben om te kunnen sturen. Dit soort potentiële struikeldraden hebben we liever niet aan boord. De constructie van de Hydrovane is nogal zwaar maar het voordeel is wel dat het apparaat bijzonder degelijk is en tegelijkertijd ook als noodroer kan dienen. Last but not least waren de reacties van ervaren Hydrovane gebruikers over het algemeen lovend over de kwaliteit en de werking, zowel bij veel als bij weinig wind. Ook hebben we erover nagedacht om uitsluitend gebruik te maken van de elektrische stuurautomaat maar zowel vanuit betrouwbaarheid- als energieoverwegingen leek ons dit geen goede keuze.

De belangrijkste aanpassingen aan de elektrische installatie zijn het vervangen van de conventionele loodzuuraccu’s door lithiumaccu’s (LiFePO4 ) en het plaatsen van een zwaardere dynamo aangevuld met circa 900 Wp aan zonnepanelen. Hiermee hebben we ruim voldoende energie beschikbaar om ook tijdens langere oversteken niet op een watt-je meer of minder gebruik te hoeven letten.

4 gedachten over “Klussen

 1. Goed bezig. Wij gaan komende zomer eruit en dan een beetje hetzelfde doen. Voordeel is de temperatuur want we gaan er cuppercoat aanbrengen.
  Waar staan Jullie? Lijkt erop bij Huib in Drimmelen. Kom ik zeker eens langs.
  Succes en groetjes, René en Miriam a/b Spartivento.

  Like

  1. Wij staan in Brouwershaven bij van Ast. Coppercoat is een prima keuze. Wij hadden het ook op ons vorige schip. Aanbrengen vanaf een graad of 10 gaat prima. Moet zeker niet te warm zijn want dan droogt het te hard.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: